Eldningstips att tänka på när du eldar i en eldstad

Lars Mytting ger eldningstips i sin succébok Hel ved, tipsar om vad som är viktigt att tänka på när du eldar i en eldstad.
1.LUFT

Veden nyttjas bäst när dragventilen är delvis öppen, så att elden brinner intensivt. Då reduceras också föroreningar. Partiklar och gaser brinner upp och blir till skön värme. När huset är varmt, regleras rumstemperaturen med vedmängden, inte med luftventilen.

2.LITE RÖK ÄR BRA

Det ska komma minimalt med rök från skorstenen. Rök är oförbrända gaser som är rika på energi. Tät, svart rök betyder att förbränningen inte är optimal, oftast för att elden i eldstaden inte är tillräckligt intensiv. Vid fullständig förbränning kommer det bara lite ånga och ljus, luktfri rök från skorstenen.

3.EN REN ELDSTAD GER VÄRME

Rengör eldstad och skorsten invändigt en gång per år. Ett sotlager på bara någon millimeter reducerar effekten så att värmen inte sprids ut genom gjutjärnet, utan direkt ut ur skorstenen. Rengör oftare om du eldar mycket furu, som ger mer sot än andra träslag.

4.OLIKA TRÄSORTER GER OLIKA VÄRME

Hårda träslag ger mer värme än lätta träslag av samma mängd. Men lätta träslag har oftast ett billigare kilopris. På småkalla dagar i början och slutet av eldningssäsongen är lätta träslag perfekt att elda med. De ger ren förbränning utan att huset blir jättevarmt. Veden brinner ut fortare men glöden kan användas och brinna tillsammans med en träkubbe av ett hårdare träslag.

5.VÄRME ÖVER NATTEN

I mycket få eldstäder kan det brinna längre än 2–3 timmar på en omgång ved. Att strypa lufttillförseln, så att eldstaden hålls igång under natten, skapar stora föroreningar och fara för skorstensbrand. Och det samlade värmeutbytet är dessutom dåligt för att energin inte tas tillvara. Sista inlägget av ved inför natten bör vara grova vedkubbar av hård ved som brinner normalt. När elden sen dör ut finns mycket värme kvar i huset ändå. På morgonen är det fortfarande ljummet från nattens eld och det är lätt att få igång elden igen om du önskar en brasa till morgonkaffet.

6.DRAG HJÄLPER

Drag är viktigt vid upptändningen. Luften gör så att rökgaser bombarderas med syre och tar eld lättare. Det är orsaken till att tändved tar fyr lättare och bättre när luckan till eldstaden står på glänt. Vissa hus är så väl tätade att det kan vara bra att öppna ett fönster när du tänder en brasa. Du kan också tillföra luft med olika redskap för att få igång brasan ordentligt.

7.UPPTÄNDNING FRÅN TOPPEN ÄR BÄST

Många moderna eldstäder är konstruerade för att brinna från toppen och ner. Elda från toppen genom att först stapla vedkubbar ganska tätt. Sen tänder du ovanifrån på veden så att elden brinner neråt genom att elden ”ramlar” ner och sprider sig. Eldstaden kommer snabbt upp i drifttemperatur, gaserna förbränns bättre och elden som du har fått igång brinner längre.

8.ALLTID MER ÄN EN VEDKUBBE

Lägg på 2–3 vedkubbar åt gången, tar du bara en så slocknar den lättare. Orsaken är att förbränningen av en vedkubbe sker i tre stadier, och en vedkubbe klarar inte att hålla sin process igång själv. Flera vedkubbar ger större yta, skapar mer luft och håller alla processerna igång samtidigt.

EldningstipsNordpeis Chicago är en flott och högrest murspis med högt placerad eldstad och god insyn till elden. Som tillval finns eldstadsplan i svart Terazzo eller Ruvina marmor. Förberedd för inkoppling av förbränningsluft utifrån. Pris från 36 900 kr hos mariebergs.com.

LÄS MER OM VÄRMESYSTEM
LÄS MER OM LANTLIG KARRAKTÄR
LÄS MER OM HEMMASPA

Text Suzanne Linge

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar