Elda rätt med ved är en konst som tar tid att lära sig

Torr ved, en effektiv eldstad och rätt mängd luft. De är några av ingredienserna till att få en miljövänlig brasa som värmer länge.
KONSTEN ATT ELDA RÄTT

Alla eldstäder förutom skorstensfria spisar måste ha tillgång till en godkänd skorsten. Därför är det viktigt att din skorsten är provtryckt och godkänd innan du installerar din nya eldstad. Om kanalerna är otäta kan de renoveras med metallrör eller keramisk tätningsmassa, så kallad glidgjutning. Till sist så tänk på att du måste göra en bygganmälan till kommunen innan du installerar din nya eldstad och att du måste få installationen godkänd av sotaren innan den används.

EldaElda med den vackra kakelugnen Kungsholm. Den härliga jugendinspirerade reliefkronan med fris ger Gabriel kakelugnars kakelugn Kungsholm sitt imponerande utseende och välförtjänta namn när du ska elda. Finns att beställa hos soseslov.se.

Innan du bestämmer dig vilken typ av värme du behöver:

Vad har kaminen, kakelugnen eller spisen för verkningsgrad, det vill säga hur mycket av vedens energi som blir till värme?

Hur mycket värme avger den? Effekten mäts i kilowatt.

Extra utrustning? Konvektion – en värmeväxlare som sprider värmen snabbt i huset. Clean burning system – ser till att elden alltid förses med tillräckligt med syre för att kunna brinna effektivt. Fullständig förbränning – elden avger endast koldioxid, vatten och aska. P-märkning – en miljömärkning.

Kom ihåg!

Kaminer som väger mer än 500 kilo måste stå på ett gjutet fundament.

LÄS MER OM VÄRMESYSTEM
LÄS MER OM GOLV
LÄS MER OM BADKAR

Text Suzanne Linge

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar