Skräddarsytt köksglas från Glasgigant …
Skräddarsytt köksglas från glasgiganten Köksglas är glas som används som en del av en inredning eller som en inredningsdetalj i alla typer ...
1. Det finns två personer i tillverkningen av handslaget tegel, en ”Utrullare” och en ”Handstrykare”. I en järnram strör ”Utrullaren” ett tunt lager strandssand, så att leran inte fastnar i underlaget. Med en våt träkavel, rullas leran ut i ramen.
2. Produktion av handslaget tegel sker enligt en 1000-årig teknik. ”Handstrykaren” formar leran med blöta händer så att den följer träramens linjer till en panna. Därefter bränns pannorna i närmare 1000 grader i 12 timmar. Förutom klassiskt enkupigt tegel tillverkar man också bäversvansar, eller fiskfjällspannor samt munk- och nunnepannor.
3. Förutom klassiskt enkupigt tegel tillverkar man också bäversvansar, eller fiskfjällspannor samt munk- och nunnepannor.
Halmtaket läggs genom att buntar med halm läggs i flera lager över varandra med en viss teknik som gör att taket blir tätt och slittåligt. En vanlig tjocklek är ca 60 cm. Vasstak läggs däremot bara i ett lager Livslängden utan reparation för stråtak kan vara allt från 25 till 40 år. Förr lagade man stråtak genom att lägga på nytt lager så därför finns det idag stråtak bevarade som är ca 200 cm tjocka och där innersta lagret är 600 år gammalt! Att lägga ett stråtak kräver gedigen kunskap och bör göras av en fackman specialutbildad inom stråtaksläggning.
LÄS MER OM FASADER
LÄS MER OM KÖKSRENOVERING
LÄS MER OM BASTUBAD
Text Kisse Lindén