HANDSLAGET TEGEL ENLIGT GAMMA TRADITIONER

Tillverkning av handslaget tegel i Monier Volstrup, Danmark

tegel 1. Det finns två personer i tillverkningen av handslaget tegel, en ”Utrullare” och en ”Handstrykare”. I en järnram strör ”Utrullaren” ett tunt lager strandssand, så att leran inte fastnar i underlaget. Med en våt träkavel, rullas leran ut i ramen.

 

2. Produktion av handslaget tegel sker enligt en 1000-årig teknik. ”Handstrykaren” formar leran med blöta händer så att den följer träramens linjer till en panna. Därefter bränns pannorna i närmare 1000 grader i 12 timmar. Förutom klassiskt enkupigt tegel tillverkar man också bäversvansar, eller fiskfjällspannor samt munk- och nunnepannor.

 

3. Förutom klassiskt enkupigt tegel tillverkar man också bäversvansar, eller fiskfjällspannor samt munk- och nunnepannor.

Halm eller vass på taket

Halmtaket läggs genom att buntar med halm läggs i flera lager över varandra med en viss teknik som gör att taket blir tätt och slittåligt. En vanlig tjocklek är ca 60 cm. Vasstak läggs däremot bara i ett lager Livslängden utan reparation för stråtak kan vara allt från 25 till 40 år. Förr lagade man stråtak genom att lägga på nytt lager så därför finns det idag stråtak bevarade som är ca 200 cm tjocka och där innersta lagret är 600 år gammalt! Att lägga ett stråtak kräver gedigen kunskap och bör göras av en fackman specialutbildad inom stråtaksläggning.

LÄS MER OM FASADER
LÄS MER OM KÖKSRENOVERING
LÄS MER OM BASTUBAD

Text Kisse Lindén

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar