Kamin – Längtar du efter en egen braskamin, vedspis eller kakelugn? Vare sig du är ute efter en extra värmekälla eller bara vill ha mysfaktor så är det aldrig bortkastade pengar att installera en eldstad. Den kan både sänka uppvärmningskostnaderna och höja värdet på huset.
Om du har möjlighet att kunna elda inomhus under kyliga dagar kan du sänka dina uppvärmningskostnader rejält. Och om det skulle bli elavbrott så kan du fortfarande ha varmt i huset, du kanske till och med kan laga mat. Dessutom finns det nästan ingenting som slår ljudet av sprakande vedträn. Tillsammans med synen av fladdrande lågor blir trivselfaktorn maximal
Att välja eldstad är dock inte det lättaste. Numera finns det en eldstad för varje hus, smak och behov. Du kan frossa i ett brett urval av antika kakelugnar, gamla gjutjärnspjäser, ultramoderna plåtkaminer och stilrena täljstenskaminer. Om du är intresserad av matlagning så kanske en vedspis är något för dig.
De finns i alla storlekar och utföranden och en del av dem kan till och med kompletteras med induktionshällar och elektriska ugnar om man så önskar. Det finns till och med eldstäder för dig som inte har någon skorsten. Generellt finns det två olika sorters eldstäder. Den ena är rent funktionell och består av en vedpanna som är kopplad till husets vattenburna värmesystem. Eldningen sker då i pannrummet, som oftast är lokaliserat i en källare eller dylikt och man får knappast njuta av sprakande lågor.
Men här är det heller inte mysfaktorn man är ute efter utan endast effektiv och ekonomisk uppvärmning av huset.
Om man istället väljer en kökspanna, eller en vattenmantlad kamin eller kakelugn kan man dock elda för både värme och trivsel. Den andra sortens eldstad är den som används inomhus. Det kan vara en öppen spis, en kamin, en kakelugn, murspis eller vedspis, till exempel. Det finns till och med eldstäder för dig som inte har någon skorsten och på senare tid har även gasoldrivna eldstäder börjat vinna mark
Vilken sorts eldstad du än väljer så se till att den är effektiv, av god kvalitet och harmonierar väl med huset. Alla eldstäder förutom skorstensfria spisar måste ha tillgång till en godkänd skorsten. Därför är det viktigt att din skorsten är provtryckt och godkänd innan du installerar din nya eldstad. Om kanalerna är otäta kan de renoveras med metallrör eller keramisk tätningsmassa, så kallad glidgjutning. Till sist så tänk på att du måste göra en bygganmälan till kommunen innan du installerar din nya eldstad och att du måste få installationen godkänd av sotaren innan den används.
En kort introduktion till några av våra vanligaste eldstäder;
Öppen spis: En öppen spis utan spiskassett eller insats förbrukar alldeles för mycket inomhusluft för att vara ekonomisk. Däremot så kan det ju häftigt med en öppen eld. Priset för en öppen spis varierar då den muras på plats.
Braskamin: En kamin är enkel att installera och relativt billig i inköp. En del av dem har värmeväxlare samt en inbyggd fläkt som snabbt kan sprida värmen. Braskaminer har oftast bra förbränning och kostar mellan cirka 15 000 och 40 000 kronor.
Spiskassett: En spiskassett monteras i öppna spisar för att minska luftförbrukningen och gör på så sätt spisen mer värmeeffektiv. De kostar mellan cirka 8 000 och 13 000 kronor.
Gjutjärnskamin: En gjutjärnskamin är en vacker pjäs som brukar passa bra i gamla hus och är ofta försedd med ornament av olika slag. Den är hållbar och ger en jämn värme under lång tid. Priset brukar hamna på mellan cirka 8 000 och 20 000 kronor.
Täljstenskaminer och kakelkaminer: Dessa kaminer har ett yttre skikt som håller och sprider värme längre än vanliga kaminer. De kostar mellan cirka 20 000 och 30 000 kronor.
Murspis: Murspisar är kaminer som är klädda med betong eller puts. De har inbyggd konvektion som låter kall luft sugas in nedifrån och släpper sedan ut varm luft högre upp genom ventiler. Priset ligger på mellan cirka 30 000 och 40 000 kronor.
Kakelugn: Kakelugnar är oerhört vackra, men tunga pjäser. De utgör ett smycke i rummet samtidigt som de värmer effektivt och länge. Nyare exemplar har många gånger inbyggda kassetter som avger varm luft direkt när man börjar elda i dem. De kostar mellan cirka 30 000 och 50 000 kronor exklusive montering.
Täljstensugn: Täljsten är ett material som saknar porer och är därför fantastiskt på att lagra värme. Täljstensugnar kan värma ett helt hus men är oftast tunga. Priset brukar ligga på cirka 30 000 kronor och uppåt.
Vedspis: En vedspis kan man även laga mat på. De finns i alla möjliga varianter och kan kosta allt ifrån ett par tusenlappar till 100 000 kronor.
Skorstensfri spis: En skorstenfri spis är helt fri från rök och sot och behöver därför ingen skorsten. Bränslet består av en gel istället för ved, därför går man också miste om doften av brinnande trä. Men detta kan vara ett bra sätt att få njuta av lågor trots att man inte har möjlighet att installera en skorsten. En skorstensfri spis kan kosta mellan 10 000 och 20 0000 kronor.
Gasbrasa: En gasbrasa kan du tända med en knapp på väggen, alternativt en trådlös fjärrkontroll eller till och med din iPhone. På några sekunder har du en rogivande och naturtrogen eld som varken lämnar aska eller sot efter sig. Du kan även konvertera din befintliga öppna spis till drift med gasol, naturgas eller stadsgas.
Kom ihåg:
En kamin som väger mer än 500 kilo måste stå på ett gjutet fundament. Till dessa hör kakelugnar, täljstensugnar och murade öppna spisar. Lättare eldstäder så som braskaminer, spiskassetter, gjutjärnskaminer, murspisar, täljstenskaminer och kakelkaminer, kan placeras direkt på träbjälklag.
Innan du bestämmer dig:
Ta reda på vad kaminen, kakelugnen eller spisen har för verkningsgrad, det vill säga hur mycket av vedens energi som blir till värme. För att ha något att jämföra med kan du tänka på att 75–80 procent brukar klassas som bra verkningsgrad. Undersök eldstadens effekt, hur mycket värme den avger. Detta mäts i kilowatt. Det finns även eldstäder med extra utrustning. Konvektion betyder att den är försedd med en värmeväxlare som sprider värmen snabbt i huset. Clean burning system är en funktion som ser till att elden alltid förses med tillräckligt med syre för att kunna brinna effektivt. Fullständig förbränning betyder att elden endast avger koldioxid, vatten och aska och P-märkning är en miljömärkning.
Text Suzanne Linge
LÄS MER OM VÄRME
LÄS MER OM DANS HEM
LÄS MER BADKAR