Odla inomhus – året runt. Så här gör du för att lyckas.
Att odla inomhus och skörda färska kryddor och grönsaker året runt är en dröm för många av oss. Men det går faktiskt!
Text Suzanne Linge
1. lättodlade sorter
Välj kryddor och sallat som är enkla att driva upp från frö. Basilika, koriander, rucola och plocksallat till exempel kan odlas inomhus året om.
2.Jorden
Jorden ska vara näringsrik och väldränerad. Lite Vermiculite, ett jordförbättringsmaterial som absorberar och avger fukt, gör den mer fuktighetshållande. Perlite, ett naturligt och miljövänligt jordförbätttringsmaterial, gör jorden luftig och porös. Du kan även köpa ett förberett minidrivhus som exempelvis Easy to Grow. Då har du redan rätt förutsättningar från början för att fröet ska gro. Det är bara att tillsätta vatten.
3.växtbelysning
På vintern är inte solljuset tillräckligt starkt och antalet ljusa timmar är för få för att räcka till. Men med extra växtbelysning slipper du rangliga plantor. För odling inomhus kan till exempel en lysrörsarmatur med reflektor passa bra.
4. Fukt
Ett minidrivhus med självbevattningsfunktion får fröna att gro snabbare och håller fuktighetsgraden jämn. Om du odlar i kruka eller tråg, så var noga med att hålla sådden fuktig – både före och efter att fröna har börjat gro. Vattna med en sprejflaska som ger en mjuk stråle.
5. Så i omgångar
Om du sår nya frön i omgångar kan du skörda allt eftersom plantorna vuxit klart. Sallat, groddar och Micro leaf, exempelvis.
6.Värmematta
Kryddor älskar värme och med en värmematta kan dina frön gro bättre. Ställ minidrivhus eller krukor med fat direkt på mattan och jorden värms till cirka 29 grader. Golvvärme funkar också bra.
Fröna behöver inget ljus förrän de börjat komma upp ovan jord. Använd värmemattan endast till dess att dina frön fått karaktärsblad.
7. Undvik blommor
Skörda kryddorna efter hand. På basilikan nyper du av toppskotten, då bildar plantan nya sidoskott. Se till att inte kryddorna går i blom – smaken blir dålig och plantan klen.