Du tänker omedelbart på alla gånger du stuckit dina fingrar på dess vassa taggar, eller hur? Men det finns taggfria björnbärssorter idag som är guld värda att odla i din trädgård.
Björnbär är en matnyttig och dekorativ klängväxt och odlas helst mot ett plank eller en spaljé där de får mycket sol. Den bästa tiden för plantering är mars eller april eller tidigt på hösten. Bären innehåller stora mängder A-vitamin och dess innehåll av mineraler och syror är hälsosamt. Saften uträttar underverk mot mag-, tarm- och blåsbesvär sägs det. Du kan börja plocka frukterna i juli och med lite tur ända till september eller början av oktober. När du plockar frukterna bör du inte samla för många i hinken. Frukterna i botten riskerar då att bli mosade. Björnbär är en matnyttig och dekorativ klängväxt och odlas helst mot ett plank eller en spaljé där de får mycket sol.
Björnbärssylt
Du behöver
2 kg björnbär
1 kg socker
Rena burkar
Gör så här
1.Varva bär och socker i en kastrull.
2. Mosa bären så det blir lite vätska.
3. Hetta upp långsamt på svag värme under lock och koka sakta ca 10 min.
4.Ta grytan från värmen, låt stå en stund och ta bort ev skum.
5. När det svalnat lite, kör sylten i mixern så du får en slät sylt.
6. Fyll upp de varma burkarna och skruva på locket. Låt stå några minuter, sen drar du åt dem ordentligt.
7.Vänd dem sedan upp och ner och låt burkarna svalna. Öppnad burk förvaras i kylskåp.
LÄS MER OM BJÖRNBÄR DEL 2
LÄS MER OM BJÖRNBÄR DEL 3
LÄS MER OM ATT LAGA MAT UTE
LÄS MER OM SPABAD
TEXT OCH FOTO SCHARLOTTE PEPPARE