Skräddarsytt köksglas från Glasgigant …
Skräddarsytt köksglas från glasgiganten Köksglas är glas som används som en del av en inredning eller som en inredningsdetalj i alla typer ...
Text Doreen Månsson
Foto Maria Rosenlöf
Sköter man sin tomatodling rätt belönas man med plantor som liknar överdekorerade julgranar som dignar av frukter från grenarna längst ner till den allra yttersta toppen. Och det fina med alla dessa tomater är att man kan göra så mycket av dem; äta dem färska som de är såklart, men också torka, lägga in, konservera eller göra marmelad att njuta av på vintern när sommaren är så långt borta.
Förkultivera och plantera. Tomater sås inomhus 8–10 veckor före utplantering, Därefter får sådden gro i rumstemperatur i ett soligt fönster. När ett riktigt bladpar (karaktärsblad) – alltså inte bara hjärtbladen som det bladpar som kommer allra först kallas – har utvecklats, sätts varje planta i en kruka som är cirka 5 cm i diameter. Plantorna ska sättas så att jorden når upp till hjärtbladen som sedan nyps av. För att de ska utvecklas bra ska de stå mycket ljust men svalt, 12–16 grader. Man vattnar när jorden börjar torka.
Snart är det dags att plantera om igen. Vinkla krukan och lirka försiktigt ut plantan för att se om rötterna nått ut till krukkanten. Plantera då om den i en ungefär dubbelt så stor kruka och sätt den återigen så att jorden når upp till första bladparet som sedan nyps av. Från och med nu är det dags att börja gödsel vattna lite då och då. Jag använder flytande grönsaksnäring som finns att köpa i trädgårdsbutiker och handelsträdgårdar.
Till växthuset. Om du som jag har ett ”växthus i växthuset” med frostvakt kan du flytta ut plantorna till växthuset tidigt på säsongen, annars får du vänta tills nattemperaturen är minst 8 grader. Vänj dem försiktigt vid utelivet genom att ställa dem i skugga i växthuset i en vecka. Vi sätter sedan våra tomatplantor – djupare än de stått tidigare så att jorden når upp till första bladparet och nya rötter kan bildas på stjälken – i mullrik och genomsläpplig jord i odlingslådan i växthuset.
Har du inte något växthus kan du ställa plantorna vindskyddat i skugga i en vecka. Täck gärna med fiberduk. När plantorna vant sig vid utelivet behöver de en solig, varm och skyddad växtplats för att utvecklas bra. Det finns sorter som ger bra skörd även ute i det fria. Frilandstomaten ’Danish Export’ är en gammal sort som vi testat och som gav bra och god skörd.
Vattna och gödsla. En tomatplanta kräver mycket vatten, runt tre liter under varma och soliga dagar. Molnigare dagar behöver den mindre, och vid längre perioder utan sol behöver man inte vattna varje dag. Man ska undvika att vattna direkt på plantan då det ökar risken för mögel och sjukdomsangrepp. Man ska heller inte duscha eller spraya tomatplantor med vatten. Regn utomhus är en sak, men i växthuset blir det alldeles för fuktigt. Regelbunden vattning är viktigt, jorden får inte torka ut. Ojämn vattning är också̊ anledningen till att tomater spricker i skinnet.
Gödsla genom att lägga färskt gräsklipp på jorden runt plantorna cirka var tredje vecka. Jag ”hönsgödsel vattnar” även några gånger under säsongen.
Pollinera. Utomhus sköter vind och insekter pollineringen. Visst, några vindpustar och några insekter hittar alltid in i växthuset, men det behövs mer än så för att pollinera allt som växer därinne. Man får helt enkelt ge plantorna en hjälpande hand genom att skaka buskarna lätt några gånger under blomningen. Alla skott som växer ut i grenvinklarna ”tjuvar” jag, det vill säga nyper bort, så fort jag upptäcker dem (dock inte på̊ busktomater ).
Tomater växer sig snabbt stora och behöver snart bindas upp. Jag använder bambukäppar för att stötta plantorna och binder upp dem med hampasnöre. För att plantorna ska orka producera många fina tomater toppar jag dem ovanför sjatte klasen. Men alla blommor ovanför då? Det blir ju massor av tomater! Nä, det är just vad det inte blir. De blommor som sitter högre upp än sjätte tomatklasen hinner inte mogna innan säsongen är slut.
Då och då klipper jag bort blad för att leda solljus till de vaxande tomaterna. Någon som var på̊ besök hos oss tipsade om att inte ta bort de blad som växer precis ovanför en mognande klase tomater, för att det är de som ger näring åt klasen. Om det är riktigt vet jag inte, men med tanke på̊ hur mycket tomater vi kunnat skörda sedan vi börjat följa det rådet så stämmer det absolut!
Skörda och lagra. Från och med slutet av juli kan man börja plocka tomaterna allteftersom de mognar. Ett bra sätt att ta tillvara mogna tomater är att “semitorka” dem. De blir inte helt torra utan segt mjuka, perfekta som bas i olika rätter. Man kan till exempel göra ketchup av dem eller marinera dem i olja. Sådana konserverade tomater blir löjligt goda och kan användas i matlagningen eller serveras direkt ur burken som de är.
När sommaren börjar gå̊ mot sitt slut skördar jag de tomater som inte hunnit mogna och lägger in dem eller gör marmelad av dem. Om jag ska vara ärlig så brukar jag inte chansa. Innan hösten är här skördar vi något kilo omogna tomater för att försäkra oss om att ha några burkar med dessa fantastiska inlagda tomater på̊ hyllan.
Tomater som mognat lite grann och inte är helt gröna kan man ta in och låta eftermogna genom att lägga dem ljust, exempelvis på̊ fönsterbrädan i ett söderfönster.
’ANDINE COMUE’
’BLACK-/CHOCOLATE CHERRY’
’GARDENER’S DELIGHT’
’RED-/PURPLE CALABASH’ ’STUPICE’
’TIGERELLA’
’YELLOW PERFECTION’