Det är en viss känsla att barfota tassa ut i trädgården en morgon då daggen fortfarande blänker i solen.
Målet är sparrisodlingen. Ibland kan jag nästan se den växa på höjden mitt framför mina ögon. Det är med stolthet och vördnad jag skördar av de ståtliga sparrisarna. Och med stor njutning äter jag dem till lunch. Och till middag… grönsaker och örter De är helt klart mina favoriter i köksträdgården. Vad kan du inte vara utan i din?
Lyckas med köksträdgården
Köksväxter omfattar odlade grönsaker, rotfrukter, kryddväxter, frukt och bär som används som föda. De har odlats sedan urminnes tider som mat, kryddor och medicinalväxter. Under 1500-talet skedde en viktig utveckling för köksväxter i hela Norden. Erik av Pommern, kung i Sverige i början av 1400-talet, använde Kungsträdgården i Stockholm som sin privata kålträdgård. Och de danska och svenska kungarna efter honom, fram till mitten av 1500-talet, inkallade sakkunniga trädgårdsmästare från kontinenten, som var nytänkande trädgårdsmästare och planterade allt från örter och köksväxter till träd. Grönsaksbeståndet som fanns på 1500-talet ser i stort sett likadant ut idag, förutom att potatisen tillkom på 1700-talet. Det som förr i tiden var viktigt att ha kunskaper om, för att skapa mat på bordet, har idag utvecklats mer till en skön hobby i Sverige. Vi odlar som aldrig förr i våra trädgårdar, kolonilotter, fönsterbleck och på balkonger. Du behöver tack och lov inte ha lika stor yta som Kungsträdgården för att skapa en vacker och varierande köksträdgård.
LÄS MER OM MINIDRIVHUS
LÄS MER OM VARMLUFTSUGNAR
LÄS MER OM BASTU
TEXT SCHARLOOE PEPPARE