Trädgården har grönsaker som passar till alla

TRÄDGÅRDEN BJUDER PÅ UNDERJORDISKT OCH GOTT Det växer där nere under jorden och spänningen brukar kännas stor. Hur blir skörden i år? Och trots den tråkiga smutsen och blasten som ska tas bort är det helt underbart att skörda och tillaga sina egna underjordiska knölar och lökar. Här kommer några recept på rätter som är enkla att tillaga och så goda att de snabbt blir favoriter.
trädgården
Gränsaker Ta vara på vad trädgården bjuder och gör en vacker och välkomnande dörrkrans. Här är det vintergröna som dekorerats med jordärtskocksblommor som ser ut som små solrosor, rödlök och päron.
RÖDLÖKSMARMELAD En marmelad som är väldigt god och enkel att göra. Ska du bjuda in till en grillkväll med kött ska du prova att bjuda på rödlöksmarmelad. Och behöver du något fräscht till ostbrickan så passar den fint ihop med t ex gräddädel eller parmesan.
Du behöver 3–4 rödlökar, En klick smör, 1/2 dl rödvinsvinäger, 1/2 dl rödvin, 1/2 dl flytande honung, 1/2 dl socker, 1 liten kvist timjan.
Gör så här Skala, halvera och skiva rödlökarna tunt. Bryn i lite smör tills löken är mjuk. Rör i 1/2 dl rödvinsvinäger, 1/2 dl rödvin, 1/2 dl flytande honung, 1/2 dl socker och en kvist timjan från kökslandet. Låt puttra i pannan i ca 25 min. Häll upp på
burk.


CHÈVREÖVERBAKADE RÖDBETOR Förutom att njuta av nyskördade och kokta rödbetor tillsammans med smör i all enkelhet, så kan man aldrig tröttna på kombinationen av chevreost och rödbetor. Med ringlad honung och pinjenötter får du alltid en smaksensation.
Du behöver, 1 kg rödbetor, 400 g chévre, 150 g pinjenötter, 1/2 dl honung, 2 msk olivolja, Flingsalt
Gör så här. Koka rödbetorna med skalet på i saltat vatten på medelvärme i ca 25 min. Stick en gaffel i en rödbeta, om den trillar av är de klara. Koka de stora något längre. Lägg rödbetorna att svalna i kallt vatten. Skrapa av skalet och skär dem i tunna skivor. Lägg skivorna i en smord ugnsform. Sätt ugnen på 225 grader. Ringla olivolja över rödbetorna och strö över fingersalt. Smula över chèvre och ringla över rikligt med honung. Avsluta med ett lager av pinjenötter. Ställ in formen högt upp i ugnen och låt grädda tills osten har smält och pinjenötterna har fått en fin gyllenbrun färg (det tar ca 10 min). Tag ut och servera rödbetorna tillsammans med ruccolasallat.


JORDÄRTSKOCKGRATÄNG MED KANTARELLER Jordärtskockan kan sprida sig i trädgården nästan som ogräs. Både älskad och hatad men alltför lite använd i matlagningen. Kanske för att den lilla knölen inte är helt lättskalad. Men det är det värt när det är klart, för den har en väldigt speciell och god smak.
Du behöver, 250 g kantareller, 140 g bacon, 500 g jordärtskockor, 300 g potatis (mjölig sort), 2st palsternackor, 3 st morötter, 4 dl matlagningsgrädde
Gör så här Sätt ugnen på 200 grader. Skär kantarellerna i mindre bitar. Skär bacon i bitar och stek i en stekpanna. Skala rotsakerna, skär i tunna skivor och lägg dem i en ugnsfast form. Lägg på svamp och bacon. Häll över grädde. Krydda med salt och peppar. Grädda mitt i ugnen i ca 40 min och strö över riven parmesan mot slutet som får smälta. Receptkälla: skånemejerier.se
trädgården
GRÖNAKER odlade på den egna täppan Receptkälla: Sofia, spisa.nu och skånemejerier.se

LÄS MER OM EN SOMMARTRÄDGÅRD FALSTERBO
LÄS MER OM SPABAD I TRÄDGÅRDEN
LÄS MER OM MATUPPLEVELSER MED DOREEN

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar