TRÄDGÅRDEN BJUDER PÅ UNDERJORDISKT OCH GOTT Det växer där nere under jorden och spänningen brukar kännas stor. Hur blir skörden i år? Och trots den tråkiga smutsen och blasten som ska tas bort är det helt underbart att skörda och tillaga sina egna underjordiska knölar och lökar. Här kommer några recept på rätter som är enkla att tillaga och så goda att de snabbt blir favoriter.
Gränsaker Ta vara på vad trädgården bjuder och gör en vacker och välkomnande dörrkrans. Här är det vintergröna som dekorerats med jordärtskocksblommor som ser ut som små solrosor, rödlök och päron.
burk.
CHÈVREÖVERBAKADE RÖDBETOR Förutom att njuta av nyskördade och kokta rödbetor tillsammans med smör i all enkelhet, så kan man aldrig tröttna på kombinationen av chevreost och rödbetor. Med ringlad honung och pinjenötter får du alltid en smaksensation.
JORDÄRTSKOCKGRATÄNG MED KANTARELLER Jordärtskockan kan sprida sig i trädgården nästan som ogräs. Både älskad och hatad men alltför lite använd i matlagningen. Kanske för att den lilla knölen inte är helt lättskalad. Men det är det värt när det är klart, för den har en väldigt speciell och god smak.
Du behöver, 250 g kantareller, 140 g bacon, 500 g jordärtskockor, 300 g potatis (mjölig sort), 2st palsternackor, 3 st morötter, 4 dl matlagningsgrädde
Gör så här Sätt ugnen på 200 grader. Skär kantarellerna i mindre bitar. Skär bacon i bitar och stek i en stekpanna. Skala rotsakerna, skär i tunna skivor och lägg dem i en ugnsfast form. Lägg på svamp och bacon. Häll över grädde. Krydda med salt och peppar. Grädda mitt i ugnen i ca 40 min och strö över riven parmesan mot slutet som får smälta. Receptkälla: skånemejerier.se
GRÖNAKER odlade på den egna täppan Receptkälla: Sofia, spisa.nu och skånemejerier.se
LÄS MER OM EN SOMMARTRÄDGÅRD FALSTERBO
LÄS MER OM SPABAD I TRÄDGÅRDEN
LÄS MER OM MATUPPLEVELSER MED DOREEN