Konsten att elda rätt i din kamin

Torr ved, en effektiv kamin och rätt mängd luft. De är några av ingredienserna till att få en miljövänlig brasa som värmer länge.

Kort om eldstäder
Öppen spis: Förbrukar alldeles för mycket inomhusluft för att vara ekonomisk. Priset varierar då den muras på plats.
Braskamin: Enkel att installera och relativt billig i inköp. Med värmeväxlare och fläkt sprids värmen snabbt. Har oftast bra förbränning. Pris ca 15 000–40 000 kr.
Spiskassett: Monteras i öppna spisar för att minska luftförbrukningen och gör spisen mer värmeeffektiv. Pris ca 8 000–13 000 kr.
Gjutjärnskamin: Hållbar och ger en jämn värme under lång tid. Pris ca 8 000–20 000 kr.
Täljstenskaminer och kakelkaminer: Har ett yttre skikt som håller och sprider värme längre än vanliga kaminer. Pris ca 20 000–30 000 kr.
Murspis: En kamin som är klädd med betong eller puts. Inbyggd konvektion låter kall luft sugas in nedifrån och släpper sedan ut varm luft högre upp genom ventiler. Pris ca 30 000–40 000 kr.
Kakelugn: Vackra, men tunga pjäser. Värmer effektivt och länge. Nyare exemplar har många gånger inbyggda kassetter som avger varm luft direkt när man börjar elda i dem. Pris ca 30 000–50 000 kr exklusive montering.
Täljstensugn: Täljsten saknar porer och är därför fantastiskt på att lagra värme. Täljstensugnar kan värma ett helt hus men är oftast tunga. Pris från ca 30 000 kr.
Vedspis: En vedspis kan man även laga mat på. Finns i alla möjliga varianter, pris från ca 5 000–100 000 kr.
Skorstensfri spis: Helt fri från rök och sot och behöver därför ingen skorsten. Bränslet består av en gel istället för ved. Pris ca 10 000–20 0000 kr.
Gasbrasa: Kan tändas med en knapp på väggen, fjärrkontroll eller med din iPhone. På några sekunder har du en rogivande och naturtrogen eld som varken lämnar aska eller sot efter sig. Du kan även konvertera din befintliga öppna spis till drift med gasol, naturgas eller stadsgas.

Quadro är en kvadratiskt formad gaseldad eldstad från Eldmakaren som passar utmärkt för placering mitt i rummet. Levereras i standardfärgerna svart eller vit, övriga färger eller ytbehandling såsom polering kan fås mot pristillägg. Pris på offert.

Sju heta tips från Contura som ger en grönare och mer effektiv eldning i din kamin
1. Byt ut din gamla kamin mot en nyare modell om den är äldre än 10 år. Moderna kaminer är upp till 90 procent renare och 40 procent mer effektiva än sina föregångare.
2.  Köp en kamin med bra förbränning.
3. Elda alltid med torr ved.  Läs mer om vedhantering vid vedeldning.
4. Låt luckan stå på glänt minst 10 min efter att brasan tänts.
5. Se till att brasan alltid får tillräckligt med syre.
6. Elda inte mer ved än vad tillverkaren rekommenderar, vilket normalt är max 2–3 kg ved/timme.
7. Låt alltid veden ligga inomhus minst ett dygn innan den eldas. “Djupfryst” ved gör att värmeutbytet blir mycket dåligt.

Contura i41A har en insats med vinklad, hissbar lucka och är klädd i artstone. Artstone är en infärgad vit betongsten, unik för Contura. Välj till detaljer som hylla, bänk eller sidor i svart granit. Pris från 41 900 kr hos Bastuspecialisten.

8 BRA ELDNINGSTIPS FRÅN JOTUL
Lars Mytting, författare till succéboken Hel ved, tipsar om vad som är viktigt att tänka på när du eldar i en eldstad.
1.LUFT
Veden nyttjas bäst när dragventilen är delvis öppen, så att elden brinner intensivt. Då reduceras också föroreningar. Partiklar och gaser brinner upp och blir till skön värme. När huset är varmt, regleras rumstemperaturen med vedmängden, inte med luftventilen.
2.LITE RÖK ÄR BRA
Det ska komma minimalt med rök från skorstenen. Rök är oförbrända gaser som är rika på energi. Tät, svart rök betyder att förbränningen inte är optimal, oftast för att elden i eldstaden inte är tillräckligt intensiv. Vid fullständig förbränning kommer det bara lite ånga och ljus, luktfri rök från skorstenen.
3.EN REN ELDSTAD GER VÄRME
Rengör eldstad och skorsten invändigt en gång per år. Ett sotlager på bara någon millimeter reducerar effekten så att värmen inte sprids ut genom gjutjärnet, utan direkt ut ur skorstenen. Rengör oftare om du eldar mycket furu, som ger mer sot än andra träslag.
4.OLIKA TRÄSORTER GER OLIKA VÄRME
Hårda träslag ger mer värme än lätta träslag av samma mängd. Men lätta träslag har oftast ett billigare kilopris. På småkalla dagar i början och slutet av eldningssäsongen är lätta träslag perfekt att elda med. De ger ren förbränning utan att huset blir jättevarmt. Veden brinner ut fortare men glöden kan användas och brinna tillsammans med en träkubbe av ett hårdare träslag.
5.VÄRME ÖVER NATTEN
I mycket få eldstäder kan det brinna längre än 2–3 timmar på en omgång ved. Att strypa lufttillförseln, så att eldstaden hålls igång under natten, skapar stora föroreningar och fara för skorstensbrand. Och det samlade värmeutbytet är dessutom dåligt för att energin inte tas tillvara. Sista inlägget av ved inför natten bör vara grova vedkubbar av hård ved som brinner normalt. När elden sen dör ut finns mycket värme kvar i huset ändå. På morgonen är det fortfarande ljummet från nattens eld och det är lätt att få igång elden igen om du önskar en brasa till morgonkaffet.
6.DRAG HJÄLPER
Drag är viktigt vid upptändningen. Luften gör så att rökgaser bombarderas med syre och tar eld lättare. Det är orsaken till att tändved tar fyr lättare och bättre när luckan till eldstaden står på glänt. Vissa hus är så väl tätade att det kan vara bra att öppna ett fönster när du tänder en brasa. Du kan också tillföra luft med olika redskap för att få igång brasan ordentligt.
7.UPPTÄNDNING FRÅN TOPPEN ÄR BÄST
Många moderna eldstäder är konstruerade för att brinna från toppen och ner. Elda från toppen genom att först stapla vedkubbar ganska tätt. Sen tänder du ovanifrån på veden så att elden brinner neråt genom att elden ”ramlar” ner och sprider sig. Eldstaden kommer snabbt upp i drifttemperatur, gaserna förbränns bättre och elden som du har fått igång brinner längre.
8.ALLTID MER ÄN EN VEDKUBBE
Lägg på 2–3 vedkubbar åt gången, tar du bara en så slocknar den lättare. Orsaken är att förbränningen av en vedkubbe sker i tre stadier, och en vedkubbe klarar inte att hålla sin process igång själv. Flera vedkubbar ger större yta, skapar mer luft och håller alla processerna igång samtidigt.
OBS!
Alla eldstäder förutom skorstensfria spisar måste ha tillgång till en godkänd skorsten. Därför är det viktigt att din skorsten är provtryckt och godkänd innan du installerar din nya eldstad. Om kanalerna är otäta kan de renoveras med metallrör eller keramisk tätningsmassa, så kallad glidgjutning. Till sist så tänk på att du måste göra en bygganmälan till kommunen innan du installerar din nya eldstad och att du måste få installationen godkänd av sotaren innan den används.

Jotul F 164 ingår i F 160-serien som består av sex huvudvarianter, med eller utan sidoglas och med olika underreden och egenskaper. Jorul F 164 karaktäriseras av sin praktiska förvaringsdel där man kan dölja tillbehör som ofta blir liggande framme annars. Från 15 900 kr på eldstaden.eu.

Gabriel Kakelugnars Avanti har kakelugnens alla fördelar, den är effektiv och lagrar mycket värme än en kamin. Dessutom kan du sätta din egen prägel på designen. Här i sidenmatt svart kakel med rostfria detaljer.Väger 1 400 kg och har en verkningsgrad på upp till 92 procent. Pris på offert, bla hos soseslov.se.

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar