Mangold är en riktig svensk klassiker sen 1400-talet

Mangold
Präktig och färgsprakande mangold från Klostra Handelsträdgård.

MANGOLDDenna nära släkting till rödbetan har kraftiga och böljande blad på gula, röda eller vita stjälkar. Mangold uppges ha funnits i Sverige ända sedan 1400-talet – så det är sannerligen en riktig svensk klassiker vi här har att göra med. Vid plantering av mangold bör jorden vara näringsrik, samtidigt som den inte är allt för kall. För att kunna skörda hela sommarsäsongen behöver man bryta av bladen vid basen, utifrån och in. Om man lämnar kvar plantorna i landet över vintern kan man med tur få sig en vårskörd – detta då plantorna är tvååriga.
Mangolden kan med fördel användas som substitut till spenat vid matlagning. Koka eller stek separat, eller gör till en del av en maträtt. Skär gärna bort de kraftigaste stjälkarna – de kan tillagas och ätas likt sparris.
Mangolden kan med otur bli utsatt för sniglar, även om den inte är sniglarnas absoluta favorit. Gott om näring och vatten är en förutsättning för att mangold ska må bra.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar